TræTerrasser!

 

VALG AF MATERIALE TIL DIN TRÆTERRASSE

 

Mange vælger idag, at få lave en hævet terrasse af træ - især i forbindelse med en direkte udgang fra hus til have. Den slags terrasser kan være en dejlig forbindelse mellem det indvendige og udvendige rum. Men hvilken type træ skal du vælge? Skal det males, imprægneres, olieres eller stå ubehandlet?

 

træterrasse 2 - forår

 

 

GRAN OG LÆRK ER POPULÆRE VALG

De fleste vælger trykimprægneret gran eller lærketræ, der begge er prisbillige alternativer. De vil dog kræve en del vedligeholdelse med tiden, for det danske vejr er hårdt ved træet. På træterrasser ligger træet i sagens natur vandret, og det gør dem særligt udsatte for fugt, sne osv. - og solens UV-stråler kan hurtigt få træet til at sprække, så fugten trænger endnu lettere ind. Jævnlig vedligeholdelse med olie eller maling vil få terrassen til at holde længere. Gran i ubehandlet eller trækimprægneret træ (grønt eller brunt) er det mest udbredte træsort i de danske trælaster og er af sagens natur de billigste at bygge med.

Da en træterrasse typisk er særligt udsat for solen og vejret, er gran og fyr også det mest krævende mht. vedligeholdelse og levetiden er typisk den korteste iblandt de populære træsorter.

 

LÆRK; DET FORNUFTIGE ALTERNATIV

Lærk udmærker sig ved en finere og tættere struktur og mindre splintved. Det har også som ubehandlet træ en længere levetid, ikraft af træets egenskaber. Fælles for gran, fyr og lærk er dog at de skal males eller behandles og det er de typer træ der er mest udsat for svampe porrer. Lærk kan dog efterbehandles med det samme efter opførsel af terrassen, hvorimod trykimprægneret træ skal / kan først behandles 6-12 måneder efter.  Ønsker du et 100% miljørigtigt alternativ til trykimprægneret træ, UDEN prisen er helt i skyerne, så er lærk et flot og attraktivt valg til terrasse. Som tommelfinger regel er lærk ca. 2x prisen af trykimp. fyr/gran.

 

HÅRDTTRÆ HOLDER LÆNGE

Der er stigende interesse for at bruge hårdttræ til terrasser - f.eks. ipé, jatoba, mahogni og mange andre. Investeringen er større, men træet vil holde i mange år på grund af dets tæthed og rige indhold af olie. Disse træsorter har en smuk glød, men vil hurtigt blive grå udendørs uden vedligeholdelse. Farven kan holdes ved lige ved at behandle træet med olie. Hvis man vælger at oliebehandle sit træ, vil det typisk skulle gøres mindst én gang om året for at have optimal effekt. Da disse hårdtræ sorter alle stammer fra tropiske himmelstrøj, hvor træet vokser hele året rundt, da der ikke er samme årstider som i norden, har træet meget sjældent knaster eller årringe. Det er samtidigt med til at give træet en flot ensartethed og ekstra stor styrke. De eksotiske træarter indeholder også store mængder olie og kræver reelt ikke nogen efterbehandling, men med ekstra træolie kan den flotte glød og farve fremhæves og bevares i mange år.

Som navnet antyder er disse trætyper også betydeligt mere "hårde" og er derfor meget sværre at både ridse, ødelægge og splintre, sammenlignet med gran og lærk. Et stykke ipé træ vejer da også 4-6 gange så meget som et tilsvarende stykke gran!

Som tommelfinger regel er f.eks. ipé ca. 4x prisen af lærketræ.

 

RILLEDE BRÆDDER GIVER SIKKERT FODFÆSTE

En terrasse i træ kan blive meget glat, når det regner, og hvis der dannes alger på den. Profilbrædder med riller i giver et bedre fodfæste i al slags vejr. Dog gør det oliering mere besværligt eller umuligt alt efter rillens dybde; og så bruger de fleste jo ikke deres udendørs terrasse i regnvejr alligevel!.

Vi kombinerer ofte begge typer overflade, således at f.eks. trappetrin har rillerne for at sikre godt greb, mens "dækket" har de helt glatte brædder, som giver det flotteste resultat på store områder

 

DOWNLOAD 3KLØVERS HÅRDTRÆGUIDE FOR MERE INFORMATION OM TERRASSER

 

SE 3KLØVERS KONSTRUKTION AF TRÆTERRASSER HER

 

 

www.3kloever.dk